De kans is groot dat je als wielrenner Strava gebruikt om je ritten bij te houden. De snelheid en afstand kun je dan analyseren. Snelheid heeft veel externe variabelen die van invloed zijn; de helling van de weg, de windsnelheid en de temperatuur. Om echt te gaan trainen wil je dus meer weten dan alleen snelheid en afstand. Moet je dan trainen op hartslag of vermogen?
Trainen op hartslag
Hartslagmeters zijn relatief goedkoop. Je fietscomputer kan waarschijnlijk al je hartslag uitlezen en bijhouden. In dat geval hoef je alleen nog maar een hartslagband te kopen. Veel fietsers houden de hartslag al bij. Hartslag is vooral een handige tool om te zien hoe hard jouw lichaam moet werken tijdens je rit maar kan niet gebruikt worden om vooruitgang te meten. Ook kun je het niet gebruiken om jezelf met anderen te vergelijken; ieders hart is anders.
Trainen op vermogen
Een vermogensmeter, ook wel wattagemeter, is de beste investeringen die je kunt doen beter te trainen. Vermogensmeters zijn duurder dan hartslagmeters, hoewel de prijzen zijn gedaald door nieuwe technologie zoals de powermeters van Forto cycling.
Vermogensmeters zijn waarheidsmeters. Ze vertellen precies hoe hard je trapt in een kwantitatief getal, watt. Je vooruitgang is precies te meten omdat externe variabelen geen invloed heeft op de kracht die je levert op de pedalen. Bijna alle professionele wielrenners trainen tegenwoordig met vermogensmeters. Om je actuele fiets niveau te bepalen kun je een FTP test uitvoeren Trainen met vermogen: FTP test uitvoeren
Wat zijn de voor- en nadelen van trainen op hartslag of trainen op vermogen?
Vermogen en hartslag vertellen je twee verschillende dingen. Vermogen meet de hoeveelheid mechanische kracht die je verricht op een moment; output in watt. Hartslag meet de reactie van je lichaam op je inspanning.
Vermogensmeters liegen niet. Hartslag wel. Je hartslag kan worden beïnvloed door tal van externe factoren, zoals vermoeidheid, temperatuur en hydratatie. Bovendien is er een vertraging in je hartslag reactie wanneer je aanzet. Je hartslag zal bijvoorbeeld pas na 15 tot 30 seconden stijgen wanneer je begint met klimmen.
Ondanks de nadelen van trainen met hartslag, is hartslagtraining nog steeds nuttig. Met hartslagtraining kun je jouw conditie in de loop van de tijd volgen; een lagere hartslag bij dezelfde vermogens duidt op een hogere efficiëntie en dus een verbeterde conditie.
Hartslag is ook een handige tool om overtraining te herkennen. Een van de belangrijkste tekenen van overtraining is een hogere hartslag in rust dan normaal, die een aantal dagen achter elkaar aanhoudt. Een hartslag die maar niet omhoog wil schieten terwijl je wel op de fiets wel flink aanzet kan ook duiden op vermoeidheid.
Dus, vermogen of hartslag?
Voor de beste inzichten in je training kun je beide gebruiken. Nu powermeters steeds toegankelijker worden is het zeker een trainingsinstrument die elke serieuze wielrenner zou moeten gebruiken. In combinatie met een hartslagmeter kun je nog meer inzicht krijgen in hoe je lichaam reageert op training.